Ken Robison și Lou Aronica - Tu, copilul tău și școala
Apărută în anul 2018, lucrarea reușește să aduca cele mai noi idei în realția dintre familie, elev și școală, Structurată pe zece capitole de-a lungul a 327 de pagini, cartea se adresează în egală măsură părinților și cadrelor didactice din perspective la care uneori nu ne gândim. Pornind de la ”Stabilirea reperelor” și ajungând la ”Privește spre viitor”, autorul reușește să creeze pentru cititor schița unui proiect pe baza căruia să-și construiacă relația dintre el, copil și școală. ”Așadar, cum te poate ajuta această carte? Sper că-ți va fi utilă în trei moduri. În primul rând, pentru că studiază tipul de educație de care au nevoie astăzi copiii tăi și cum se raportează ea la rolurile tale de părinte. […] În al doilea rând, deoarce abordează provocările cu care te confrunți în încercarea de a-i ajuta să primească acea educație. […] În al treilea rând, fiindcă analizează opțiunile pe care le ai și ce poți face tu, ca părinte, pentru a depăși provocările respective” (Robinson, pg. 15)
Ken Robinson - O lume ieșită din minți. Revoluția creativă a educației
Lucrarea lui Ken Robinson pune în evidență faptul că actuala societate trăiește un paradox în sensul că majoritatea copiilor se consideră creativi iar majoritatea adulților, nu. Ce se întâmplă pe măsură ce copilul crește de dispare dorința de creativitate și creativitatea? De ce adultul nu mai este creativ? Cine poartă vina pentru această schimbare?
Organizații din toată lumea concurează într-o lume care se schimbă mai repede ca niciodată. Liderii acestora spun cu orice prilej că au nevie de oameni care să fie creativi, să dea dovadă de flexibilitate și care să se adapteze repede la schimbările ce apar și la provocările viitorului. Foarte adesea ei spun că nu prea găsesc asemenea oameni. Ei acuză sistemul de învățământ pentru asta.
În această lucrare provocatoare, Ken Robinson își pune câteva întrebări vitale.
-De ce este atât de importantă promovarea creativității?
-De ce trebuie ajutați oamenii să devină creativi?
-Ce este creativitatea? Oricine poate fi creativ sau doar câțiva aleși? Poate fi dezvoltată creativitatea și, dacă da, cum?